Veelgestelde vragen

Waarom speelt het videomateriaal niet af?

Om het videomateriaal op Open Beelden te kunnen afspelen raden wij met klem aan om gebruik te maken van Firefox (of een andere moderne internetbrowser met HTML5 video-ondersteuning). Dit maakt het mogelijk om het videomateriaal op het platform probleemloos af te spelen, zonder de noodzaak om aanvullende plug-ins te installeren.

Waarom Creative Commons?

Een van de centrale doelstellingen van Open Beelden is het bevorderen van hergebruik van archiefmateriaal en andere audiovisuele content. Alle content op Open Beelden is daarom onder één van de zes Creative Commons-licenties beschikbaar. Het is dus niet mogelijk om content op Open Beelden te publiceren en de volledige auteursrechten op de content te behouden.

Dit betekent dat alle content op Open Beelden voor niet-commerciële doeleinden hergebruikt mag worden. Sommige licenties staan verder ook commercieel hergebruik en/of het maken van afgeleide werken (zoals remixes) toe.

De licentie kan bij het uploaden van materiaal per bestand uitgekozen worden. Om het hergebruik van het materiaal op Open Beelden te bevorderen bevelen wij het gebruik van de Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk delen licentie (waaronder wij ons eigen materiaal aanbieden) of de Creative Commons - Naamsvermelding licentie aan. Materiaal dat onder een van deze twee licenties gepubliceerd is kan bijvoorbeeld ook op een vrij kennisplatform als Wikipedia gebruikt worden.

Meer informatie over de verschillende Creative Commons-licenties vind je hier.

Hoe werkt naamsvermelding?

Alle content op Open Beelden kan hergebruikt worden onder de voorwaarden van de Creative Commons-licenties waaronder het content item aangeboden is. Een samenvatting van de licentievoorwaarden is per media item beschikbaar op Open Beelden (klik op Licentie onder een video om de licentievoorwaarden te zien).

Alle zes Creative Commons-licenties vereisen bij hergebruik het vermelden van de naam van de oorspronkelijke maker (auteursrechthebbende), een link naar zijn/haar website (indien beschikbaar) en het vermelden van de licentievoorwaarden. In het geval van de media items van Open Beelden betekent dit dat je bij elk hergebruik van materiaal de volgende informatie dient te vermelden:

•    de naam van de maker (de Open Beelden gebruikersnaam die bij het item vermeld staat) en een link naar de gebruikerspagina van de maker.
•    de licentie met een link naar de licentievoorwaarden op de Creative Commons pagina

Hieronder een voorbeeld van een correcte naamsvermelding (bij hergebruik van het video op http://www.openbeelden.nl/media/3969/Vlissingen):

video: <a href="http://www.openbeelden.nl/users/beeldengeluid">Beeld en Geluid</a> gelicenseerd onder een <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/">Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk delen licentie</a>